Új befektető a Traction Labs Zrt-nél

201403.27
0

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött egymással a startup vállalkozásokat támogató Traction Labs Zrt. (Traction Tribe) és az uniós Új Széchenyi Kockázati Tőke, illetve magánforrásból gazdálkodó PBG FMC Kockázati Tőkealap. Az együttműködés keretében két év alatt több mint fél milliárd forintnyi forrást biztosít a Tőkealap a Traction Tribe számára, amely most induló, magyar, valamint régiós vállalkozásokat segít innovációik megvalósításában, és az amerikai piacra lépésében.

A 2014. február 27-én aláírt megállapodás megfelelő tőkehátteret biztosít a cég számára az innovatív ötletek, üzleti lehetőségek támogatására, továbbá a sikeres magyar vállalkozások nemzetközi piacra történő bevezetésére.

A Traction Labs Zrt. egy akcelerátor és egy magvető befektető kombinációjaként működik. A részvénytársaság célja, hogy a következő két évben legalább ötven most induló startup vállalkozást segítsen üzleti ötleteik, saját innovációik fejlesztésében, és támogassa piacra jutásukat az Egyesült Államokban. Elsősorban infótechnológiai, valamint az orvos-technológiához kapcsolódó, most induló, vagy rövid ideje működő cégek után kutatnak, amelyeket hazai és tengerentúli szakemberek segítenek az üzleti modell felépítésében. Céljuk a gyors növekedést középpontba állító amerikai startup mentalitás hazai meghonosítása, melyhez egyedülálló segítség a cég által fenntartott mentori csapat és partneri hálózat a technológiai központként számon tartott Szilícium-völgyben és Los Angeles-ben.

A Székesfehérváron és Budapesten működő, a második negyedév folyamán állandó kaliforniai jelenlétet tervező cég jelenleg már tíz startup vállalkozás munkáját segíti. Elképzeléseik szerint a két éves ciklusra tervezett ötven vállalkozás közül legalább egy-két olyan lesz, mely az együttműködés révén jelentős, meghatározó céggé válhat nemzetközi viszonylatban is.

Az innovációs iparágban idehaza és Európában elterjedt, egységesen 20-30 százalékos profitot remélő befektetői modell helyett a Traction Tribe kevesebb cégnél, de lényegesen nagyobb, akár sok száz százalékos megtérüléssel számoló konstrukcióval dolgozik. Ezzel a stratégiával Magyarországon egyedülálló üzleti modellt követnek, melyre Európa-szerte is alig akad példa, azonban az Egyesült Államokban olyan ismert startup inkubátoroknál vált sikeressé, mint az Y-Combinator, az 500Startups, vagy a Techstars.

Mint azt az alapítók jelezték, a szektor sajátsága, hogy a startup cégek jelentős része nem váltja be a hozzájuk fűzött reményeket. Az USA-ban 10 százalékuk, Európában ennél is kevesebb a hosszabb távon is működőképes és sikeres vállalkozás, mely adat jelzi a Traction Tribe által követett befektetési stratégia sikerességét is.